20 Mart 2013 Çarşamba

Huzur Sokağı - Şule Yüksel Şenler


Huzur Sokağı benim için tam anlamıyla "Huzursuzluk Sokağı" oldu diyebilirim.

Bir insanın özellikle bir yazarın yani bir sanatçının bu denli kötü duygularla dolup taşabileceğini görmek beni gerçekten rahatsız etti. Bu nedenle de bu kitap hakkında bir şeyler yazmalıyım dedim.

Aslında kitapta anlatılan muhafazakar insanların yaşam biçimleri, dünya görüşleri vs fakat yazar bunları öyle
bir şekilde anlatmış ki dehşete düştüm.

Müslüman bir ülkede yaşıyoruz, inansak da inanmasak da hemen hepimiz İslamiyet hakkında bir şeyler biliyoruz. İslamiyet ile ilgili benim bildiğim en önemli mesele ise "hoşgörü"dür. Ama kitabın kahramanlarında bu son derece belirgin olsa da satır aralarında gördüğüm kadarıyla yazar hoşgörü namına hiçbir duygu barındırmıyor kendisinde. Kendinden olmayana karşı kin, nefret kitabın en belirgin duygusu haline gelmiş kitapta. Anlatılmak istenen hoşgörü bunların çok gerisinde kalmış.

İlk defa bir kitaptan ve yazarından tiksindim. Tek kelimeyle tiksindim, evet. Bir insan nasıl bu hale gelebilir anlam veremedim. Din böyle bir şey değildi benim bildiğim...

Bu arada Atv'de yayınlanan ve bu kitaptan esinlenilen diziyi de biraz izlemiştim. Kitapla karakter isimleri ve bazı benzerlikler dışında pek de alakası yok, iyi ki de yok. Çok daha "bizden" olmuş böylece. 

5 yorum:

  1. s.a. bence yanlış okumuş ve yorumlamışsınız yani biraz yanlı bakmışsınız bu kadar çabuk tiksindim yazısını yazabilmeniz bile bunun belirtisi ki o insan sizden çoook büyük ve sevenleri var bir ateist e bu denli yargılı yazmazken sizin gibi düşünmüyor diye acımasız eleştiriler ne kadar HOŞGÖRÜLÜ oluyor bunuda sizdüşünün hayırlı mutlu huzurlu günler

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Fakat ben kitabı doğru okuyup, yorumladığımı düşünüyorum ki dinden ayrı tutarak okudum kitabı. Benim tiksindim dememe takılmışsınız peki kitapta geçen 'yazara göre' açık giyinen, dini tam anlamıyla uygulamayan insanlardan tiksinme durumlarına ne diyorsunuz? Herkes ne düşünürse düşünsün, nasıl davranırsa davransın öncelikle insandır benim gözümde. Kitap ise buna tamamen aksi düşünceyle yazılmıştı. Bu yüzden evet, tiksindim. Siz sevmiş, beğenmiş olabilirsiniz, birçok seveni de olabilir ama bu benim de seveceğim anlamına gelmez. Herkes farklıdır, lütfen bunu unutmayın.

    YanıtlaSil
  3. bu kitap genç kızlığımda okuduğum ilk kitap annemden kaldı:))

    YanıtlaSil
  4. Şöyle bir şey var o dönemin ziyniyetini düşünerek okumak gerek kitapları ki oldukça eski bir kitap kendisi ayrıca ordaki zulumlere ve davranışlara karşı insanların böyle düşünmesi gayet normal değil mi kaldı ki yeterince hoşgörülü nigar demirciye hak veriyorum yanlış bakmış yanlış yorumlamışsınız çok etkilendiğim bir kitaptı kendisi ve yarasının olanın gocunacağı bir kitap sizin gocunmamanız gerekli sevmek zorunda değilsiniz fakat bu kadar aşağılayıcı yazmamalıydınız diye düşünüyorum .. ama sizin düşüncelerinize saygım sonsuz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin düşüncelerinize saygılıyım, teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil